Jak se přestěhovat do Británie

by - 19:41


2021: Tenhle článek jsem psala v roce 2013, od té doby se věci změnily bohužel kvůli Brexitu. Doporučila bych vám vygooglit termíny jako 'moving to the UK from EU countrya after Brexit' nebo 'how to move to the UK from EU' a podobně. Hodně štěstí!

Než jsem odjela naslepo do Anglie, tak jsem šmírovala na celém českém internetu různé weby a zjišťovala jsem, jak to udělat a ze spousty informací jsem byla zmatená. A tak teď doufám, že někomu v Čechách nebo na Slovensku svým článkem třeba ulehčím cestu. Především bych vám chtěla dodat kuráž, protože řada lidí má obavy a spoustu "důležitých" důvodů, proč nemůžou odjet. Ale nic není nemožné a zvlášť pokud tohle čte někdo čerstvě po škole, tak na nic nečekejte a pokud je vaším snem odjet pryč a poznat něco nového, tak jeďte! Ani snad nemůžu vyjmenovat vše pozitivní, co vám to přinese. Odjet s agenturou může být fajn, ale ty jejich poplatky jsou dost šílené a také si nebudete moct pravděpodobně vybrat město. Au-pair může být taky dobrá (nemám zkušenost) a doporučila bych to těm, co mají strach, ale není to jediná cesta!

Všechny následující fotky jsou moje oblíbené z prvních dvou měsíců.

  Do Brightonu jsem se odstěhovala letos v červnu, po maturitě jsem si dala chvilku prázdniny, ale nechtěla jsem nic protahovat a prostě to jet zkusit. Nejela jsem sama, takže asi by se hodilo zmínit hned na začátku, že jsem jela společně s přítelem. Ve dvou je rozhodně vše snazší, ale buďte si jistí, že bych jela i sama. Byl to můj dlouholetý sen a Británii jsem předtím navštívila čtyřikrát.

 Pokud se tedy rozhodnete jet naslepo, má to tu výhodu, že si můžete vybrat město. My jsme chtěli být u moře a uvažovali jsme o Blackpool i Bournemouth, nakonec zvítězil Brighton. Přišlo mi několik mailů, v kterých se milí pisatelé (vážně děkuji, že se na mě obracíte o rady, ráda pomůžu:)) zmínili, že se jim hrozně líbí Brighton a že uvažují o stěhování právě sem. To se vám nedivím, je to tady super:), ale musíte počítat s vyššími náklady, protože hned po Londýnu je Brighton nejdražší místo a to platí hlavně o bydlení. Jak si jednou najdete práci, tak to nebude problém, ale pokud si chcete jet naskrblit, tak to můžete jet někam raději na farmu. Ano, možná jste z té mojí minulé věty vycítili (správně), že nejsem fanda těch, co přijedou jen kvůli penězům a kultura a okolí je nezajímá, takových lidí tu potkávám docela dost....dokonce i u nás doma (příští týden se stěhujeme, ufff!!!).

Pokud umíte anglicky, následující zařizování pro vás nebude problém, pokud neumíte, tak se nenechte odradit, dopadne to dobře.

1) Bydlení
Ze všeho nejdříve budete určitě potřebovat bydlení, můžete ho sehnat předem (jako já) na easy roommate, rightmovespare room a ještě tu je gumtree. S někým se budete moct domluvit dopředu, ale často jsou všechny pokoje na nastěhování ihned. Proto si můžete zamluvit třeba na první dva dny hostel nebo si najít ubytování přes Couchsurfing (na který nedám dopustit)! Během dvou dnů můžete volat na všechna možná čísla z inzerátů a hledat a hledat. Upozorňuji, že já tím strávila spoustu hodin. Pokud tedy hledáte na místě, tak je lepší volat, než psát, jinak se často žádné odpovědi nedočkáte. Hned po příjezdu si pořiďte sim za libru a kupte si credit voucher (nejmenší částka je pět liber pro Vodafone). Sim kartu si můžete koupit v Poundlandu nebo v jakémkoliv supermarketu. Číslo si můžete časem změnit, ale tak jako tak budete potřebovat volat ihned.
(moje úplně první fotka v Brightonu)
2) National Insurance Number
NIN budete potřebovat kvůli práci, váš zaměstnavatel ho bude potřebovat kvůli daním, někde vás můžou odmítnout, pokud ho nebudete mít a to dělá začátek v Anglii trochu zdlouhavý. K zařízení NIN musíte zavolat: 0800 141 2075. Pokud máte strach ohledně angličtiny, hovor za vás může provést i někdo jiný(já jsem tam volala za několik lidí), ale myslím, že tam jsou zvyklí opakovat věci několikrát:). Budou se vás ptát na vaše tel. číslo, na datum narození, budete muset vyspelovat svoje jméno a také říct, kdy jste do UK přijeli, svoji adresu a proč tu jste. Osoba na druhém konci vám pak dá buď referenční číslo a rovnou vám řekne, kdy se bude konat vaše schůzka v nejbližší job centru a nebo vám sdělí, že brzy obdržíte dopis, v kterém bude upřesněno, kdy se máte dostavit.
Doba vyřízení trvá různě, můj kamarád čekal na schůzku dva týdny, naopak když jsem tam volala kamarádce, tak ji měla druhý den.
Samotná schůzka je úplně v pohodě a někde na českých stránkách jsem četla, kdo ví co všechno nemusím mít za doklady, ale ve skutečnosti tam můžete přijít jenom s občankou. Můžete si donést i smlouvu o bydlení, ale to jim bude jedno. Řeknete jim jen adresu, znovu důvod, proč jste tady, jestli jste už v UK pobývali někdy dýl než čtyři týdny a kdy jste přijeli. Oni vám vytisknou potvrzení, že jste se dostavili (tenhle papír můžete vzít i do práce, aby viděli, že se na vašem NIN pracuje) a do dvou týdnů vám příjde vaše NIN.
3) Bankovní účet
Návštěva banky nebude o nic těžší, než pochůzka kvůli NIN. Upozorňuji, že na založení účtu musíte mít NIN (nestačí potvrzovací dopis, že jste byli na schůzce), takže nejdřív NIN, pak banka. Opakuji, že pokud umíte anglicky, budete v pohodě, pokud ne, tak budete trochu ve stresu, ale je to nutnost, tak se hlavně se usmívejte a snažte se rozumět:D. Osobně mám účet v Barclays. Slyšela jsem, že v jiných bankách po vás chtějí kdovíjaké reference atd., tady bude stačit občanka a možná ta smlouva o bydlení, ale ani to spíš ne. Opět jim řeknete, jestli už někde pracujete, vaši adresu a možná si budete muset vložit něco na účet. Toť vše, je dobré si to zařídit, než budete mít práci, protože takhle už budete mít vše připravené. V Anglii nejsou žádné poplatky za výběry nebo vedení účtu a tak dále, takže na tom můžete jedině vydělat.

4) Práce
Budete logicky potřebovat životopis v angličtině a dejte si záležet. Můžete si ho předpřipravit už v ČR a pak jen doplnit číslo a adresu. Žádný stanovený formát není a asi bych se nedržela nudného ze školy.
Můžete si vytisknout CV a chodit po městě a rozdávat (jako já dole na obrázku), ale pro mě to byla jen velká ztráta času a chodit do všech těch kaváren bylo zbytečné, když jsem v CV neměla žádné zkušenosti z podobných podniků. Takže jsem to brzo vzdala a zaměřila se na hledání na internetu, doporučuji stránku Indeed, LinkedIn a znovu Gumtree. Nezapomeňte také na motivační dopisy, nemůžete posílat životopisy se vzkazem: "tady je můj životopis, hledám práci".
Všechno tady trvá, takže se nelekejte, pokud jste rozeslali dvacet životopisů a po dvou dnech pořád nic. Můžou se ozvat klidně až za týden... a nebo vůbec. Musíte poslat spoustu a spoustu žádostí, klidně stovku. Třeba u nás přibývá každý den i stovka nabídek prací, takže to není problém.
Další možnost je zaregistrovat se do různých pracovních agentur a doufat, že mají nějakou práci, je to nejlehčí varianta a obvykle už po zastávce u nich poznáte, zda něco mají. Nebudou vám účtovat nic za registraci, ale pak si vezmou něco málo z vaší výplaty (z 250 liber např. 10 liber).
Pokud se vám ozvou, tak bude následovat pohovor a to je pro mě hodně oblíbená část, tady je to totiž hrozně příjemné, lidi jsou milí a pokud vidí, že jste nadšení, tak máte velkou šanci. Mě se na pohovoru v marketingové agentuře, kde pracuji dodnes (o tom bude příští článek) ptali, kde se vidím za deset let, proč jsem odjela do UK, na moje slabé a silné stránky, asi podobně jako na pohovorech v ČR:).
Příjemné je, že prvních deset ticíc liber, co si vyděláte v UK vám nikdo danit nebude, jen v případě, když byste měli dvě práce.
Jakmile máte smlouvu a pracujete legálně, tak máte zdravotní pojištění a nic nemusíte řešit.


5) Pojištění v Čechách
Po naleznutí práce jsem už jen napsala do mojí pojišťovny v Čechách a odhlásila se z ní. Má se tak udělat do pěti dnů, co najdete práci. Někteří lidi si platí pojištění dál i v ČR, ale četla jsem, že podle zákona si můžete platit pojištění jen v jedné zemi....

Tak co na to říkáte?

Pokud máte nějaké dotazy pište do komentářů a nebo na mail: IvaMoutelikova@gmail.com

You May Also Like

26 comments

  1. Nádherné fotky a super článek.. :) Kdybych jela naslepo, taky bych dost uvažovala o Brightonu..přestože Liverpool miluju, tak to nářečí tam mi hrozně vadí, navíc je tam nejvyšší nezaměstnanost a je to sakra znát.. :-) S tím hledáním práce .. Angličané mají na všechno dost času, kolikrát se vůbec neozvou a nebo na jednu nabídku musíš volat milionkrát, to tady moje česká hlava teda nebere. :D Takže souhlas s tím, že volat volat volat.. ne jen posílat životopisy. :) Jinak na sharehousu se dá určitě žít a i dost levně, ale my osobně to s přítelem nevydrželi, potřebujem soukromí. Ale když někdo jede hlavně na to si vydělat, proč ne.. taky souhlas s tím, že kolem sebe mám lidi, co chodí jen domů z práce a zase do práce a kultura kolem je nezajímá. Vážně to nechápu. A nejlepší ještě je, když si pak stěžují, že v Čechách je to hezčí. Když ani nevystrčili nos z baráku. S takovým případem jsme taky bydleli..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky. Vážně? No bylím i s jednou holkou z Liverpoolu, ale je původně z Filipín, tak se to asi nedá počítat jako pravej přízvuk :D. Někdy musím do Liverpoolu jet:).
      No levně, jak kde, je to prostě Brighton, zas tak levný to není:/. Tady pronájem baráku (koukala jsem na fotkách, že bydlíš asi v domě, ne?) stojí minimálně 1000 liber a to se mi za bydlení dávat nechce :D. Chtěli jsme původně studio flat, jenže to jsou zas strašně mrňavý byty a mě hrozně odrazujou ty poplatky agentur. Možná v budoucnu, ale zatím chci utrácet za jiný věci, pro každýho je prostě prioritou něco jinýho:). Teďka se budeme stěhovat do bytu, kde bude spolubydlící jen jeden, takže si myslím, že to bude v pohodě, určitě lepší než teď! :D

      Delete
    2. Myslela jsem, že je levný sharehouse,jako když bydlíš třeba s dalšíma Čechama, u nás to vyšlo tak na dvěstě liber se vším za jednoho.. Jinak my bydlíme v takový řadovce.. ale tisíc liber? To si děláš srandu.. Šílený. Tak do Brightonu nechci :D:D

      Delete
    3. Takže vy máte beztak nějakou mrtě dobrou cenu :( :D. Se máte! :D :)

      Delete
  2. Jo jinak když se jede naslepo a člověk neví, jestli práci sežene a kdy, je dobrý se odhlásit na pojištovně a dodat tam papíry z cestovního pojištění, že sem jede jako turista.. třeba u mě je to tak super, když (zatím) nemám práci stálou, jen nárazovky :)

    ReplyDelete
  3. Opravdu skvělý návod! V Anglii jsem ještě nebyla, snad příští rok konečně, aspoň na výlet a nákupy!

    ReplyDelete
  4. Skvely clanek:) Ja jsem tez v UK na studiu, ale problem se stehovanim do jineho prostredi jsem nemela:)

    PS: Zapoj se do me giveaway o rpintic fotky na mem blogu:)
    http://bridgeofmemories.blogspot.co.uk/2013/11/printic-giveaway.html#comment-form

    ReplyDelete
    Replies
    1. Věřím, že když jdeš na školu, tak je to v pohodě, to je něco jiného, než když řešíš, že musíš vidělat peníze a najít si tedy práci :)

      Delete
  5. Super článok a všetky tie fotky k tomu, páči sa mi :) Zatiaľ o tomto neuvažujem, pretože študujem, ale rozhodne by som po štúdiu chcela niekde odísť. Samozrejme, strach tu je, ale ten bude vždy. Mojím snom od malička je cestovanie, tak si pôjdem za tým! :D
    Inak do Brightonu by som sa raz chcela určite pozrieť, z fotiek to vyzerá ako úžasné mesto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kdybys sem náhodou jela ještě někdy, když tu budu já, tak ti tu všechno můžu ukázat :). Mě se hrozně líbí, že studuješ v Itálii.

      Delete
  6. skvělý článek! :) Jsi hrozně moc hodná že jsi dala všechny tyhle informace do kupy, hodně lidem to pomůže...:) a i já jsem ráda, odjezd sice vážně nezvažuju, ale kdyby přece jen, tyhle informace se mi budou rozhodně hodit :) díky moc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jé, díky, snad jo :). Děkuju moc za milý komentář :)

      Delete
  7. Skvěle napsané! Já bydlím v Londýně, tak tady je to trochu větší nářez. Jinak pro lidi, co hledají informace, jsi to napsala opravdu úžasně :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A pracuješ? Kde? :) V čem jsi myslela větší nářez? Jakoby ohledně peněz? Já myslím, že s prací je to tam rozhodně jednodušší.

      Delete
    2. Pracuju s dětmi+ částečně jako stylistka. S prací je to tu snažší, to určitě. Ale Londýn je obrovskej a trvá, než se v tom člověk naučí chodit. Například kapitola sama pro sebe je transport :)

      Delete
  8. super článek, užitečný, stručně napsaný... moc pěkné :) já mam sice na takovéhle rozhodnutí čas ale chtěla bych po maturitě odjet alespon na rok, ale do kanady.. :)


    >>> N i k o l a M i l l s - beauty and fashion blogger

    ReplyDelete
  9. No jistě,ty sladkosti,to je tu nejlepší! Akorát jsem pak měla šílený problém v Čechách, protože jsem nevěděla, co dobrého si dát.. i mléčná čokoláda v Česku po dvou letech v Anglii chutná hnusně. Aspon mně:/:D

    ReplyDelete
  10. Britania je uzasna. ja som hned po strednej chodila do Skotska vzdy na niekolko mesiacov pocas vysokoskolskych prazdnin. s priatelom by sme tam hned isli, ak by sme mali dobru pracu. ale tu mame teraz tu na Slovensku, tak uvidime ako sa vsetko caso vivinie :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Super návod! Já jsem před lety takto naslepo sama přijela do Londýna a taky jsem tím zařizováním probruslila celkem v pohodě, práci našla raz dva a rok jsem si tam pěkně užívala :-) Paradoxně nejhorší zkušeností pro mě bylo, když jsem při stěhování zpět do ČR nezrušila účet v UK bance, myslela jsem si, že to není potřeba, že ho zruším někdy v budoucnu.. ouha, nepříjemné překvapení na mě čekalo po roce, když jsem přijela do Londýna na návštěvu, šla ten účet zrušit a chtěli po mě hrozné prachy, do dneška ani pořádně nevím za co :-/ Takže na to bacha, s bankama opatrně :) Užívej si Brighton! UK miluju a blog budu sledovat.

    ReplyDelete
  12. Super! :-) Ty fotky jsou fakt nádherný!! ;-) Moc povedený :-) My právě teď sháníme job tak alespoň víme že osobně to teda nemá smysl i když pár CV už máme vytisklých tak je přeci jen asi někam narvem ať si nepříjdeme, že jsme je tiskly úplně zbytečně :-D ale to jen tak na okraj až bude cesta městem :-D tak co kdyby! :-) Jinak se Tě chci zeptat jestli nevíš o ňákých těch konkrétních agentůrách? Na netu určitě taky najdu, ale nepohrdla bych i ňákym infem z první ruky..:-)

    ReplyDelete
  13. Skvělý článek! Jsem ve druháku na gymplu a uvažuji, že po střední pojedu do Anglie, taky takhle ,,naslepo".. Myslela jsem, že těch zařizování kolem banky, pojištění, pobytu apod. je daleko víc, takhle to vypadá celkem snadno :D Každopádně mi tento článek velmi pomohl a mám ho uložený na dobu, až ho opravdu budu potřebovat :) A motivuje mě to v tom, že dostat se do Anglie je vážně celkem snadný, a když si člověk za tím jde, tak že to jde :)

    ReplyDelete
  14. Skvělej článek, zrovna jsem jako au pair a za dva měsíce až mi to skončí tak se chystám odstěhovat do UK (Liverpool nebo Brighton) a tvůj článek je přesně to, co jsem hledala abych získala nějaký další informace! :)

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Thank you!